Het belang van isolatieglas en essentiële glasartikelen voor een efficiënte installatie
Wat is het voordeel van isolatieglas?
- Energiebesparing: door de thermische isolerende eigenschappen is het in de winter warmer en in de zomer koeler.
- Thermisch comfort: gelijkmatige temperaturen in de ruimte, dus comfortabeler.
- Geluidsisolatie: geluiden van buitenaf worden verminderd.
- Minder condensatie: daardoor heeft u minder last van schimmelgroei en structurele schade.
- Veiligheid: isolatieglas is dikker dus moeilijker om doorheen te komen. En letselveilig isolatieglas biedt extra bescherming tegen letsel bij een breuk.
Welke soorten isolatieglas zijn er?
- Dubbel glas of triple glas: twee of drie glasplaten met luchtruimte of gasvullingen tussen elk paar glasplaten.
- HR-glas: speciale coating op een van de glasoppervlakten waardoor de warmte terug de ruimte ingaat. En tussen de twee lagen zit gasvulling.
- Geluidsisolerend glas: meerdere glaslagen met een geluidsisolerende folie.
- Zonwerend glas: bevat een coating die de zonwarmte verminderd, zodat de ruimte koeler blijft.
- Veiligheidsglas: gehard of gelaagd glas waardoor letsel geminimaliseerd wordt bij een breuk.
- Brandwerend glas: weerstaat hoge temperaturen waardoor brand wordt vertraagd.
Wat heb ik nodig om isolatieglas te plaatsen?
Veiligheidsmiddelen
Allereerst is veiligheid en comfort voor u belangrijk voordat u gaat werken met glas en gereedschappen. Daarom is het advies om te werken met handschoenen.
Stevige bevestiging van isolatieglas in het kozijn door:
Glaslatten
Met glaslatten wordt het isolatieglas stevig vastgezet in het kozijn. Dit zijn houten of kunststof strips die rondom het isolatieglas in het kozijn geplaatst worden. Door de glaslatten blijft het glas op zijn plaats en is er geen ruimte voor lucht- of vochtinfiltratie. Dit draagt bij aan een goede isolatiewaarde en voorkomt energieverlies. De glaslatten moeten stevig genoeg zijn om het gewicht van het isolatieglas te dragen en bestand zijn tegen weersinvloeden, daarom zijn glaslatten van hoge kwaliteit belangrijk.
Geschikte bevestigingsmaterialen
Het glas moet natuurlijk goed vastgezet worden, daarvoor zijn verschillende materialen nodig. Een glasband, ook wel PE-band genoemd, zorgt voor een sterke hechting. De PE-band is een rubberen band die geplaatst wordt in de sponning bij het zetten van glas. Het zorgt voor de voegafstand tussen het glas en kozijn, zodat er genoeg ruimte is voor beglazingskit.
Door gebruik te maken van speciale beglazingskit, dicht u de ruimte af tussen het glas en kozijn. Daardoor ontstaat een stevige verankering en voorkomt u dat er vocht en lucht tussen de glaslatten doordringen. Om het kit aan te brengen gebruikt u een van de handige kitpistolen. De kitvoegen netjes afwerken, kan gemakkelijk met afstrijkspatels.
Als extra beveiliging gebruikt u schroeven om het glas aan het kozijn te bevestiging. Dit wordt meestal gedaan in combinatie met glaslatten.
Een correcte plaatsing van het glas in het kozijn door:
Glasblokjes
Glasblokjes zijn massieve blokjes van kunststof die structurele ondersteuning bieden. Ze zorgen ook voor de juiste afstand en positionering behouden van het glas en ze creëren de luchtspleet die nodig is voor isolatie. Glasblokjes worden ook wel tunnelblokjes genoemd, omdat ze voor ventilatie zorgen en dat het water wegloopt. Hiermee voorkomt u houtrot van het kozijn.
Voor het plaatsen van isolatieglas of het tillen en stellen van een ruit in een kozijn, gebruikt u een ruiterlichter. Hiermee heeft u minimale kans op beschadigingen.
Neem contact met ons op bij vragen, advies over uw glas of om een bestelling te plaatsen.